Tylko wiesz, że to właściwie jest nie policzalne? Przecież waga kurczaka po przyrządzeniu będzie się różnić. Bo ten sam kawałek mięsa możesz usmażyć/upiec, że będzie soczysty i jego waga przez obróbkę nie wiele się zmieni, a możesz wysuszyć na wiór i różnica w wadze będzie znacząca. Dalej idąc skąd wiesz ile białek ulegnie denaturacji? Kolejna [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
Poprawa samopoczucia, umożliwienie nasilenia aktywności psychofizycznej, czy walka z następstwami przewlekłego stresu, to częste oczekiwania coraz liczniejszych grup konsumentów. Zaspokojenie tych oczekiwań ułatwia m.in. odpowiednio skomponowana dieta. Żywność, której spożycie może wpływać na poprawę samopoczucia, wydajności pracy umysłowej i [...]
Jeżeli nie masz funduszy najlepiej kup najprostszy koncentrat białka serwatkowego, zaś podaruj sobie izolaty, hydrolizaty czy białko z jaja – te ostatnie odżywki są dużo droższe. Jeżeli piszesz, że białko ma starczyć na co najmniej miesiąc – zapewne nie masz pieniędzy nawet na elementarną dietę, a kupujesz odżywki białkowe. Bez dostarczania [...]
Kurczaka chyba nie trzeba przedstawiać żadnemu kulturyście. Białka pochodzenia zwierzęcego są szczególnie zalecane, jeżeli chodzi o uzupełnienie aminokwasów w naszej diecie. Według World Health Organization, powinny stanowić połowę naszego dziennego zapotrzebowania na białko. Takie produkty jak drób, wołowina, chuda wieprzowina, dziczyzna czy [...]
Gainer jest odżywką węglowodano-białkową specjalnego przeznaczenia żywieniowego, której zadaniem jest uzupełnienie w diecie braków białka i węglowodanów. Stosowanie jej zaleca się dla osób z szybkim metabolizmem, które spożywając sporo kalorii nie są w stanie zjeść ich więcej, aby można było zaobserwować efekty. Przydatny jest również wtedy, gdy [...]
No może trochę na początku przesadziłem , ale proporcje prawie zachowane 170 g białka na 489 g ,Tłuszczy 1 g Białka na 3- 4,5 g tłuszczy ,obecnie tylko tłuszcze dodałem obecnie 170 g białka , na 635 g tłuszczy
temenuv... masz zjeść 123 g białka, czyli na przykład 600g fileta z kurczaka, bo w 100g tegoż fileta masz ok 20g białka... I tak ze wszystkim innym. Jasne? W kwestii ilości BTW się nie wypowiadam, bo nie czytałam Twoich wypowiedzi od początku.
Mam pytanie, w własciwie problem. Napisałeś, że 1.5-2.2 g białka przy diecie redukcyjnej. Jak obliczyłeś ile "model" potrzebuje węglowodanów (jest napisane 120g)? Obliczyłam dla siebie, że przy diecie redukcyjnej potrzebuje 120g białka i teraz 1700(zapotrzebowanie energ)-480kc (120gx4kc) wychodzi 1220. Z tego obliczam np. ze potrzebuje [...]
Hmmm ... tu wyliczylem i mi wyszlo ze potrzebuje np. 510 kcal białka, a w tym takim specjalnym kalkulatorze jak wpisuje swoje zapotrzebowanie to mi wyliczyło, że dzienne zapotrzebowanie mam np. 43 g białka. O co chodzi? Przecież 43 x 4 tylko 172, wiec dlaczego tu mi wyszlo 500 iles?
Ok może pomogę. 100 g surowego fileta ma wg potreningu.pl 19,3g białka 940 g surowego fileta to (19,3 * 9,4)= ~181 g białka Otrzymałaś 666g po ugotowaniu. Pomijając straty białka w związku z obróbką (tak robimy) w 666g 'produktu' masz 181 g białka Aby otrzymać ile białka masz w 100g 'produktu' należy wykonać proste zadanie matematyczne (181/6,66)= [...]
Płatki owsiane Płatki owsiane powstają z owsa. Owies należy do stosunkowo młodych roślin uprawnych. Do Europy przywędrował razem z pszenicą z Azji . Wartość odżywcza i energetyczna owsa jest stosunkowo duża. Właściwości odżywcze płatków owsianych Płatki owsiane są źródłem złożonych węglowodanów- głównie skrobi, znajdziemy w nich również [...]
Surowy ziemniak posiada około 80 kcal, 17g węglowodanów, 2 g białka oraz 0,1g tłuszczu na 100g produktu. Produkty zwsze powinniśmy ważyć przed obróbką tj. gotowaniem, smażeniem itd. -Makaron, ryż, ziemniaki, kasza itp nabierają wody przez co stają się cięższe, co jest chyba oczywiste. A ich kaloryczność jak i wartości odżywcze podane są dla [...]
Żywienie w sporcie nie jest wcale takie ciężkie, jak większości osób się wydaje. Wystarczy poznać pewne podstawy, aby później trzymać się rozpiski i kontrolować efekty w postaci zmian obwodów ciała. Bez wątpienia kalorie, jakie spożywamy w ciągu dnia, a nawet w perspektywie tygodnia, mają istotne znaczenie w tym, jakie osiągniemy efekty. Ilość ich [...]
Ważenie produktów to podstawa jeżeli chodzi o rozsądną dietę. Dlaczego? Prowadzi to do jak najlepszych efektów bo licząc "na oko", nigdy nie mamy pewności ile tak naprawdę kalorii i makroskładników spożyliśmy, co w bilansie dziennym może doprowadzić do efektów odwrotnych niż zamierzone. Jak ważyć? Pomimo iż wydaje się to banalnie proste, wiele [...]
Kształtując swoją sylwetkę, zdecydowanie warto skupić się na pewnych podstawach, o których niestety nie każdy zdaje sobie sprawę. W sytuacji takiej warto zwrócić uwagę na naszą aktywność fizyczną i dietę. To właśnie te dwa czynniki determinują uzyskane później efekty. Z tego, co piszesz, to wykonujesz treningi siłowe, więc pod tym względem raczej [...]
Gainer to odżywka węglowodanowo-białkowa, mająca na celu uzupełnienie braków tych dwóch makroskładników w diecie, najważniejsze w niej będzie więc z założenia, aby zawierała odpowiednią proporcję węgli i białka, kalorykę, stosunkowo mało cukrów prostych, dobrej jakości surowce. Jeśli szukasz gainera, który składa się z najwyższej jakości [...]
Osoby początkujące i zaczynające swoją przygodę z budowaniem masy mięśniowej chciałby dostarczyć jak najwięcej białka, aby ich mięśnie miały możliwość wzrostu. Pierwsze co przychodzi do głowy w takiej sytuacji, to mleko w proszku. Czy aby na pewno jest ono dobrym rozwiązaniem w celu kształtowania sylwetki? Mleko w proszku jest produktem [...]
Wow... Waze 80 kg wiec ciezko mi bedzie dostarczyc 120 g bialka dziennie. Czytalem, ze organizm maksymalnie moze przyjac 20 g bialka w posilku, wiec musialbym jesc 6 posilkow dziennie z czego w kazdym po 20 g bialka. Jedyna opcja to zakup bialka w proszku? Coś źle czytałeś.. W posiłku ma być minimum 20 g pełnowartościowego białka - czyli tyle [...]
Tak sobie czytam o doborze diety a szczególnie ile czego powinno przypadać w ciagu dnia przy danej wadze. Tylko że ja dokładnie nie wiem ile mam przyjąć białka w stosunku do wagi ciała. Teraz do wzrostu 182, mam wage 84 kg. 1 g białka x masa ciała to troche mało 1,5 g białak x masa 84 = 126 g białka, to już lepiej i wykonalne w diecie nawet bez [...]